Vad har du mot Ship to Gaza, Aaron?

Den frågan har jag fått ett par gånger den här dagen, på olika sätt, så då för jag väl blogga om det.

Det är jäkligt enkelt. De diskar sig rakt av i min bok i och med att de inte tar avstånd från Hamas, som i sin tur stödjer det här projektet. Då är det faktiskt inte alls svårt att ta avstånd från dem.

Men ok. Jag ska vara lite dryg också. Såklart.

Jag har väldigt svårt för hur Israel behandlar Palestinier. Jag har väldigt svårt att acceptera den införselblockad av varor som Israel och Egypten satt mot Gazaremsan. Jag tycker det är orimligt att säga ”Vi anser att det här är vårt land, och vi vill helst inte att ni alls är här” som Israel gör.

Jag tycker det är ännu orimligare att säga ”Vi anser att det här är vårt land, men vi nöjer oss inte med att vilja slänga ut er, vi vill utrota varenda en av er, oavsett om ni nånsin ens tänkt tanken att åka hit” som Hamas gör. Jag blir rädd för människor som inte tar avstånd från sånt.

There you have it. Jag tar avstånd från mördare, period. Och från organisationer som inte gör det.

4 reaktioner på ”Vad har du mot Ship to Gaza, Aaron?”

 1. Jag funderar på om jag håller med dig eller inte. Eller, jo, jag håller med dig, men frågan är om jag drar samma slutsats. Jag tar inte avstånd från att man försöker bryta blockaden men jag tar avstånd från att man inte tar avstånd från Hamas. Däremot vet jag organisationer som stått bakom svenska delen som tar avstånd från Hamas.

  Så jag tar väl avstånd från att de delar som inte tar avstånd helt enkelt. Fast jag måste nog sätta mig in mer för att få en riktigt bra åsikt.

  I vilket fall så undrar jag vad Israel tänkte med när de gav Hamas den här pr-segern med tanke på hur martyrkåta de är. Hamas bryr sig inte det minsta om människor, om de inte dör för deras sak, så på det sättet hade han ju rätt MUF-killen, Ship to Gaza blev Hamas nyttiga idioter, men det var Israel som gjorde dem till det.

 2. Ja, absolut. Det enda vettiga från Israels sida hade ju varit att ställa upp en mur av skepp vid gränsen för territorialvattnet, och helt enkelt inte låtit konvojen passera. De hade såklart fortfarande fått massa skit, men hade kunnat göra stora poänger på att de helt enkelt inte vill ha in terroristorganisationer som Hamas. Fantastiskt dumt av dem att ta det första steget. (För jag är övertygad om att man från åtminstone en båt i konvojen gått till anfall i så fall.)

  Jag anser nog faktiskt att man blir lite guilty by association om man deltar i en Hamasstödd aktion, oavsett om man håller med den eller ej egentligen. Det är lite det jag menar. Det spelar ingen roll att man säger att man inte gillar dem, om man ändå visar sitt stöd för dem genom att delta i konvojen, eller för den delen demonstrera här hemma i Sverige.

 3. Huruvida aktivister ombord på båtarna hade gått till anfall kommer vi aldrig få veta, och vi måste också komma ihåg att än så länge (och kanske för alltid) så är det bara Israeliska militären som har bilder på vad som hände.

  Guilty by association är svårt. Hur långt ska man dra det? Jag räknar med att större delen av Gazas befolkning är antisemitiska och gärna skulle se Israel brinna och många sympatiserar med Hamas, i brist på annat. På samma sätt är stor del av Israels befolkning skyldiga i och med att de fortfarande röstar på, eller inte tar avstånd från, regeringar som håller miljoner människor utan demokratiska fri- och rättigheter.

  Jag vet att det inte är samma sak som att utomstående riskerar att samarbeta med Hamas, men jag tror samtidigt att det är svårt att göra något på Gaza utan att Hamas har sina fingrar i syltburken. Det ligger i deras intresse som icke-demokratisk organissation.

  Men även om jag inte riktigt är lika övertygad som du över Ship to Gazas skumraskkontakter så är nog det som oroar mig mest det Israelhat som kommer upp till ytan av det här och att kommer att polarisera frågan än mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.