Kategoriarkiv: Uncategorized

Poker Boomen under 2000-talet – vad orsakade den?

När något händer i världen som får en industri att explodera och skapa förändring så refererar vi ofta till detta som en ”boom”. Det var just en sådan här ”boom” som hände i pokervärlden i början på 2000-talet då populariteten för poker gick genom taket. Från att vara något som möjligtvis vissa sysselsatte sig med i ett kompisgäng på lördagskvällar till att varje hushåll helt plötsligt hade en väska med pokermarker fick allmänheten upp ögonen för detta spel. Varenda TV-kanal började sända poker och de flesta amerikanska TV-kanalerna hade allihop en egen poker-show eller turnering.

Många hänvisar till filmen ”Rounders” med Matt Damon när man pratar om pokerboomen. Denna film kom år 1998 och introducerade miljontals människor till världen av poker. Som flera gånger nämns i filmen så siktade Matt Damons karaktär på att vinna World Series of Poker och kamma hem en miljon dollar. Löfte om pengar lockar naturligtvis människor, men ännu var detta inte tillräckligt för att allmänheten skulle unisont simma mot pokervärlden.

Den stora knuffen kom år 2013 när World Series of Poker återigen drog igång. Vi hade redan nu sett stora framsteg i pokervärlden och prissumman var uppe i två och en halv miljoner dollar. Vad som skilde detta året från de andra var vinnaren. Vanligtvis så vinner de professionella spelarna, men inte denna gången. Chris Moneymaker, en revisor från Tennesse spelade i en ”satellit” för 86 dollar, vann den och fick i pris inträde i World Series of Poker med dess 10,000 dollar inträde. När Moneymaker sedan vann hela turneringen och kammade hem 2,5 miljoner dollar så myntades ett nytt begrepp – ”The Moneymaker Effect”.

Nu började alla tänka att om en amatör från Tennesse kunde vinna World Series of Poker, i princip poker VM, så varför inte jag? År efter år så såg pokervärlden en ökning och pokersidor dök upp överallt på internet. Efter detta så dök flera online casinon som Vinnarum upp och fler ”vanliga” människor började få upp ögonen för möjligheten att tjäna pengar på detta sätt. Än idag så talas det om att det var ”The Moneymaker Effect” som gjorde pokerindustrin till den gigantiska industrin den är idag. I år så kammade vinnaren i World Series of Poker hem runt 80 miljoner kronor och andraplatsen fick nöja sig med runt 45 miljoner kronor. Med över åtta gånger så stor prissumma som vi såg i filmen ”Rounders” så kan man lugnt säga att pokervärlden träffade jackpott under 2000-talet.

Arsenals största stjärnor

Enda sedan klubben bildades år 1886 så har Arsenal varit en del av centrum i den Engelska fotbollen. Sedan 1996 då Arsene Wenger blev klubbens manager så har Arsenal fått njuta av vad man kan kalla dess storhetstid. Wenger såg till att spelare i världsklass anslöt sig till klubben vilket ledde till den historiska säsongen 2003-2004 då Arsenal gick obesegrade. Är du intresserad av odds så kan det vara intressant att veta att det var väldigt sällsynt att få odds bättre än 1.2 för Arsenal under denna säsong. Givetvis så finns det flera bidragande faktorer för ett framgångsrikt fotbollslag och vi ska här titta på några av stjärnspelare som hjälpt Arsenal genom tiderna.

Thierry Henry – Som del av duon som under 2003-2004 års säsong spelade stor roll till att Arsenal gick obesegrade så är denna fransman ofta ansedd som en av de bästa spelarna i hans generation. Henry gjorde flest mål någonsin för Arsenal med hela 228 mål under sin karriär i Arsenal. Även i det franska landslaget såg han stor framgång med en VM-vinst 1998 och 51 mål under de 123 matcherna han spelade för landslaget.

Dennis Bergkamp – Denna holländare utgjorde andra delen av duon tillsammans med Henry. Med över ett årtionde spelandes i Arsenal mellan 1995-2006 så är Bergkamp en av de mest ikoniska spelarna i Arsenals storhetstid och är av många ansedd som den person som inledde just denna storhetstid. Henry sa i flera uttalanden att det var Bergkamp som möjliggjorde hans prestation i Arsenal och det finns inte många som påstår annat.

Robert Pirés – Ytterligare en fransman som var en bidragande faktor till 2003-2004 års obesegrade säsong. Mittfältaren Pirés var även han en del av den franska VM truppen tillsammans med Henry som vann 1998 års VM. Tyvärr så på grund av efterverkningarna av en knäskada lyckades inte den förr så briljanta mittfältaren hålla takten med de nya spelarna efter att Arsenal gjorde flera rekryteringar under både 2005 och 2006 vilket ledde till att Arsenal valde att säga upp hans kontrakt med den kortaste möjliga tiden på 12 månader.

Fredrik Ljungberg – En av de få fotbollsspelare som Sverige producerat som hållit världsklass på internationell nivå under 2000-talet. ”Freddie” Ljungberg är en utav de mittfältare som gjorde att Pirés inte längre höll måttet för Arsenal, trots att de båda spelarna gjorde flera minnesvärda mål tillsammans. Ljungberg fick även äran att vara lagkapten för det svenska landslaget under 2008 års europamästerskap efter vilkets dåliga resultat ledde till att Ljungberg valde att lägga fotbollsskorna på hyllan.