Tre böcker på en gång

Jag har varit lite dålig. Både på att uppdatera här om mina läsbravader, och att faktiskt läsa ordentligt.

Jag ligger hyfsat i fas i alla fall, med 5 lästa böcker i början av vecka 6.

Bok 3: Sov du så diskar jag av Stig Claesson

Min andra bok av Slas i rad. Den har väldigt många likheter med den förra jag läste, Vem älskar Yngve Frej, men är också på många sätt helt annorlunda. Det finns ett självbiografiskt drag i den här berättelsen, som utspelar sig på en så gott som identisk gård som i Yngve Frej, men med anat namn och på ett annat ställe i Sverige. Det är i alla fall uppenbart att båda historierna är förlagda till en plats som Slas själv har upplevt.

Det här är en berättelse om två ensamma människor som efter att deras makar gått bort finns tröst och gemenskap i varandra. De kommer från väldigt olika bakgrunder, det enda de egentligen har gemensamt är gården deras familjer länge delat som sommarnöje.

Som alltid när det kommer till Slas är det riktigt bra människoporträtt i en berättelse som inte egentligen handlar om så mycket alls. I just det här fallet är det också en mycket fin berättelse om att man kan finna kärlek var som helst. Läs den!

Bok 4: Alkemisten av Paulo Coelho

Här lämnar jag Slas, för den här gången, men jag är säker på att jag kommer återkomma dit innan året är slut. Om inte annat för att du som läser det här ska inse att det är något du också borde göra.

Istället blev det den här gången en av de största bestsellers under de senaste åren, och jag kan absolut förstå varför den blivit så populär. Alkemisten handlar om en ung spansk fåraherde som ger sig ut i världen för att hitta en skatt han har drömt ska finnas vid Pyramiderna i Egypten. Vi får följa med honom på resan dit, som börjar i Marocco. Han möter goda människor som hjälper honom, och inte lika sympatiska människor om av en eller annan anledning vill stoppa pojkens framfart. Framför allt handlar historien om hur pojken växer med varje möte, hur han lär sig mer om hur världen fungerar.

En helt ok bok skulle jag säga. Bra för ett par lediga dagar eller som slöläsning på ett tåg eller liknande, men det gjorde inget riktigt avtryck på mig om jag ska vara helt ärlig.

Bok 5: Smith of Wootton Major av J. R. R. Toliken

En kort novell av Toliken hur en ung son till smeden i Wootton Major hittar vägen till Älvriket. Den var förvånansvärt djup i sin berättelse för att vara så kort. På knappa 70 sidor hinner man uppleva både glädje och sorg, onda inskränkta människor och dess goda, givmilda motsatser. Precis som det ska vara i en fantasybok.

Har du en eller ett par timmar över någon gång? Då är den helt klart värd att läsa. Det tar inte längre tid än så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.