The end of an era…

I dag har jag städat ur min lägenhet i Linköping. Inte helt färdigt än, det blir till veckan. (Ja, jag är lite bitter över att behöva lägga semester på det. Inget att göra åt.)

Jag trodde inte att det skulle vara nån stor grej det här. Det är ett ställe jag bott på, varken mer eller mindre. Men när jag satt och sorterade saker var det väldigt svårt att inte tänka tillbaka på tiden jag spenderat där. Det är nästan en tredjedel av mitt liv jag bott i den där lägenheten, så det har såklart hänt väldigt mycket där. Både roliga och tråkiga saker.

Så som något slags avslut kommer här min sentimentala lista på de starkaste minnena jag har från min lilla lägenhet på en tvärgata, på rätt sida ån, i Linköping. I en hyfsat kronologisk ordning. Tror jag. Det kommer förmodligen bli på tok för utelämnande för min egen smak, men nu har jag ju börjat skriva. Så, here goes:

 • Min första inflyttningsfest
  Jag, Johan, Matts, Erik och Erik om jag inte minns fel. Det fanns ett bord, en säng utan bäddmadrass och några kuddar. Plastglas, en tom kyl och och en stekpanna. Typ. Så vi fyllde på med öl och vin, snackade, blev fulla och åt pytt i panna (det enda ätbara jag hade) mitt i natten. Det känns som en talande start för mitt liv där. Jag hade en mer ”seriös” inflyttningsfest senare, men den var mer bara en vanlig förfest. Tyvärr.
 • Min första natt
  När pojkarna gått hem, la jag mig i den hårda sängen utan bäddmadrass och tänkte: ”Äntligen. Här får jag bestämma själv.” Det var då en underbar känsla. Så stor att det var värt en obekväm säng framför en mjuk och skön en kvart cykeltur bort.
 • Nolle-P 2002
  Jag tror knappt min lägenhet var tom någon gång. Storasyster bodde där. Plutten ”visade vägen” åt henne. Eller, jo, den var ju tom från åtta på morgonen till 3-4 på natten, men det räknas inte. Två riktigt roliga veckor, och två mycket, mycket känslomässigt underliga, av jag vet inte hur många anledningar.
 • Mitt första deltagande på den i Linköping mytomspunna festen Svartan
  Namnet kan diskuteras. Den heter egentligen Svarta lördagen nu för tiden, tidigare Svarta onsdagen, och i teknologmun Svarta, för universitetsstudenter Svartan (vilket såklart är den enda rimliga forkortningen).
  Hur som helst. Jag var på min första, och då ska man jobba. Men jag hade hängt kvar på en efterfest med  massa affärsjurister till morgonen, och istället för nykter  min i overall (som nästan alla har i Linköping) dök jag såklart upp småfull i kostym. Det fanns ingen tid att byta om förrän på plats. För att palla dagen smet jag åt mig en flaska bubbel direkt vid 10 när det drog igång, och på det spåret fortsatte dagen.
  Jag vaknar upp med värk i kroppen framåt tidiga morgonen, med overallen kring fötterna och med en halvuppdrucken skumpaflaska i handen på ett ställe jag inte känner igen. Tills jag inser att skorna jag använt som huvudkudde är mina egna, och att dörren jag kollar på är min olåsta ytterdörr.
 • Vem ska gå till MAX?
  Den vanligaste diskussionen med Plutten på bakfyllan. Vem ska gå till MAX och handla bakismat? Det brukade bli jag, på premissen att jag aldrig hade pengar, så jag tog på mig att traska om hon betalade.
 • Grannen hänger hos mig när hon bråkat med sin mor
  En tjej en våning ner som fortfarande bodde hos sin mor, brukade komma och ringa på när de hade bråkat om nåt. Då satt hon i min soffa och pratade mer med sig själv än med mig, var sur och när jag somnade hoppade hon över till min säng och väckte mig. Sen pös hon på morgonen, och vågade knappt säga hej i trappuppgången. Till nästa gång de bråkade. Det var ibland.
 • SMS-missförstånd
  Jag hade min lillasyster på besök, och det var en lördag tror jag. Jag dejtade en tjej, som också råkade vara syster till en vän, så det var lite konstigt. Vi ville ses, men upplägget var uppenbarligen inte så bra, med syster  sovandes en halvmeter från min säng. Nåt jag skrev i ett SMS tolkade hon som att hon skulle komma dit, och det gjorde hon. Ropade utanför fönstret. Då hade jag redan somnat, och det bannade jag mig för när jag vaknade med sura mess i telefonen dagen efter. Efter det sågs vi inte mer. Inte på det sättet i alla fall.
 • Plutten förklarar vad hon gjorde dagen innan
  En av de värre dagarna spenderade där. Jag var verkligen inte glad då. Man kan hitta mer om det här tidigare i bloggen, men mitt råd är att bara låta det bero nu va?
 • Sena nätter med te och cigg spenderade med Mia
  Det var jäkligt juste. Vi satt och snackade skit till solen gick upp, drack te, rökte sönder oss och fantiserade ibland om hur folket i huset mitt emot levde sina liv. Sen fick jag snällt traska med henne över Drottningbron, för den vågade hon inte gå över själv. Jag då? Jo, jag var livrädd också. Den är obehaglig, den där Drottningbron.
 • Varma romdrinkar med en hög Mexikan
  En kille i huset mitt emot hade en sjukt snygg Mustang, så jag började prata med honom lite då och då. En dag kom jag hem och han hade fest. Han ropade in mig, och jag var såklart inte sen. Där fanns bland annat en riktigt stenad mexikan. Hans nationalitet är väl skit samma, men han påpekade det ofta. Mycket ofta. Så det satte sig tillslut. Han ville i alla fall bjuda mig på varma rom- och mjölkdrinkar, men hade druckit upp alla mjölk. Vi flyttade festen över gatan och tre våningar upp, för en halvtimme. Det kändes underligt.
 • Min andra och sista dejt med Johanna
  Oj, jag var förälskad, men som vanligt övertygad om att det inte var besvarat, så jag fattade inte förrän efteråt att det faktiskt var en dejt. Som jag var sur på mig själv efter det. Men det var en mycket trevlig kväll trots det.
 • Tour de France och fotbollsspel
  Vi spenderade en hel sommar i min lägenhet, med att starta upp ett företag, kolla på alla etapper av Tour de France och med alla utom mig spelandes FIFA 2003(?). De körde igenom hela säsongen en gång, och en gång till. Jag låg i sängen och var sur. Jag avskyr lagsportspel. Vi snittade på två pizzor var om dagen från lokala haket som sålde dem för 25 kronor, och Ylva satte upp en lapp på ytterdörren med texten: ”Din mamma jobbar inte här! Ta med din pizzakartong och diska ditt glas när du går!” när hon en dag tröttnade på högen med kartonger och att det enda som användes i köket var glasen. Lappen sitter kvar där än. Den kommer nog bli det sista jag tar ner innan jag går ut.
 • Johan kommer hem från Tanzania
  Tror det var tre månader han var borta, och jag hjälpte honom med nåt under tiden. Kollade post, vattnade blommor, nåt sånt. Han hade i alla fall med sig två flaskor vin och en liter Bombay Sapphire som tack. När han gick och övergav mig med den hemska gothtjejen mitt över gatan som bjudit in sig själv, var alla flaskorna slut. Jag såg det som ett mycket bra tackande, förutom att jag själv fick göra mig av med ”tjejen utan trosor” som hon fick som öknamn. Det var mycket obehagligt.
 • Vero och en kompis
  En underlig kväll. Vi drack vin, rökte som fan, tävlade om vem som skulle behöva cykla och köpa mer cigg, drack mer, och somnade tillslut i en hög. Jag vet fortfarande inte vad kompisen hette. Det ämnet kom som aldrig upp kanske? Det var en grym kväll i alla fall.
 • Poker i källaren
  The Joel and Aaron Super Duper Christmas Poker Challenge. En heldag med poker, öl och förmodligen på tok för höga insatser för oss alla egentligen, men riktigt kul. Jag tog just då hand om en döende hamster åt en kollega som var bortrest över julen. Stackaren hade bara tre fungerande ben, så den gick i cirklar. Vi satte den mitt på bordet och lät den gå runt potten, som en vakthund. Det var också då begreppet Hamsterdöden myntades, om att långsamt blinda ur sig ur en turnering. Eller att helt enkelt dö långsamt och utan värdighet.
 • Kårstyrelsen ”våldgästar” och våldskramar mig
  Jag hade knappt haft någon ny människa in i min lägenhet på år. Många tror att det berodde på att det var ostädat, men det var snarare ett svepskäl. Anledningen var att det hade samlats allt för många personliga saker, och jag såg det nästan som ett intrång av min integritet att folk kom in dit. Jag blir i alla fall övertalad att ha filmkväll med styrelsen där. Det slutar med att alla lägger sig i minn  säng och har kramkalas. Själv låg jag längs in och mådde lite dåligt.
 • Fred På Jorden
  Andra gången jag släpper in massa folk på kort tid. Den här gången gällde det bandet Fred På Jorden, som var i Linköping för att spela in låtar. Två av dem blev inhysta på min soffa. Det var en trevlig frukost, och jag blev väckt av att de satt och jammade och sjöng. ”Allt som blir jord, blir till hasch tillslut. Allt som blir hasch, blir till oss tillslut…
 • Middagar med Sara
  De har absolut varit färre hos mig än hos Sara, men likväl sjukt bra. Riktigt god mat och oftast nästan för mycket vin. Jag insåg när jag tänkte på det har att jag verkligen är sjukt bra på att laga mat. Och det är Sara också. En jävla combo i köket alltså.
 • Calle somnar i min soffa
  En vanlig kväll: Calle kommer hem till mig. Han har gjort nåt, så det är lite hlavsent, typ 10-11. Han kan inte bestämma om han vill ha kaffe eller te. Vi snackar ett tag. Kollar lite på TV. Calle somnar. Jag frågar om han ska sova i soffan. Han säger nej. Han taggar till på MacGuyver, Scrubs, Buffy eller vad det råkar vara på TV när han vaknar till. Han somnar om. Jag somnar. Varannan gång är han kvar när jag vaknar. Riktigt bra ändå.
 • Kotten på middag
  Kathleen återvänder till Sverige och vill ha middagssällskap. Jag hlavskojar och bjuder in henne. Hon nappar. Jag får panik. Jag kan ju inte ha folk över på middag. ”Shit!” Men det blev bra.

Ja, det finns såklart mycket mer, och det här var säkert inte så intressant för dig egentligen, men det var skönt att få det ur sig, och plita ner det som nån slags digital minneslapp eller nåt sånt.

Har jag glömt nåt?  Ni som lyckats göra något i min lägenhet, fyll gärna på.

3 reaktioner på ”The end of an era…”

 1. Ja, vad ska jag säga? Jag var en av dom som spelade fifa 2003 sedan tror jag det var lite hockey.(Du håller väl på MoDo om jag inte minns rätt?)Så hockeyn var väl lite lättare för dig än fotbollen.Du hade ändå ett lag som du kunde spela med.Sedan måste jag tacka dig för att vi gick till Platens en kväll,jag tror det var med Youssef och Raul om du kommer ihåg? Om vi inte hade gått dit så skulle jag mer stor sannolikhet inte blivit pappa till Adrian,tack Aaron! Jag hör av mig i god tid innan vi öppnar Adrians låda,Micke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.