Taggar/kategorier

I den här lilla låtsasvärlden som kallar ”Bloggosfären” finns en ganska rolig företeelse. Det handlar såklart om hur man kategoriserar sina inlägg och hur detta används.

Det senaste är att man kallar det för ”taggar” och det har också blivit poppis att ha så kallade ”taggmoln”
på sin site. Det verkar vara en slupvis lista med de taggar som används i olika storlek. Ju större text desto vanligare förekommande är just den taggen. (Det här kommer såklart från sökmotorer av olika slag och är då relevanta. Ju fler som sökt på en viss sak desto större text. Alltså kan man se vad som är populärt, om man nu skulle vilja det. I bloggar är det däremot inte relevant, eftersom det bara speglar bloggarens med största sannolikhet felaktiga bild av ig själv.)

Det som gör det speciellt är att man själv sätter de här taggarna, och att de sedan används för att indexera eller kategorisera bloggar. Systemet kräver alltså att man själv förstår vad man skriver, en inte allt för vanlig företeelse i bloggvärlden.

Den stora amerikanska bloggtjänsten Technorati är ett bra exempel på det. Den funkar skitbra för att söka på ”stora bloggar”, företagsbloggar och sånt, eftersom de ofta har en redaktion med flera personer och då också fler personer som reagerar på konstiga taggar. Vill du däremot hitta små privata bloggar kan jag nästan lova dig att du går bet. Folk i allmänhet sätter helt enkelt inte relevanta taggar. De fattar inte vad de skriver om/vad som är intressant eller relevant i sina texter.

Att sätta taggar på en text är svårare än att sätta en bra rubrik. Det kräver analys, eftersom de är till för att hjälpa läsare som vet vad de är ute efter att hitta rätt, inte få läsare att tro att de är intresserade av en viss sak.

Därför är jag väldigt intresserad av hur Helsingborgs Dagblads ”textmoln” kommer bli. Det kan väerkligen hjälpa folk att hitta intressanta texter. Å andra sidan finns det många som kommer behöva omvärdera sig själva rejält. Det kan vara farligt. En massa självgoda bloggare som helt plötsligt fattar att de inte alls skriver om det de tror.

Kaos i Bloggosfären!

Kul.

Själv taggar jag inte mina inlägg alls. Av just ovanstående anledning. Det blir bara fel och konstigt. Folk skulle bli besvikna om de kom hit på grund av taggar jag själv satt.

Ja, och så är det fult också. Riktigt fult.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.