Vad är vi svenskar egentligen bäst på?

I en undersökning i slutet av förra året så tilldelades 142 olika länder någonting som just de är bäst på. Frankrike blev utsedda till världens bästa whiskeydrickare, medan Iran anses ha världens bästa kaviar. Storbritannien har flest miljardärer och Island är bäst i världen på användning av elektricitet. Och Sverige? Vi blev utsedda till att vara bäst i världen på popmusik. Inte så pjåkigt jämfört med vissa andra länders utmärkelser.

Det hela fick mig dock att börja tänka. Vad är vi svenskar egentligen bäst på? Efter lite research så fann jag några intressanta resultat.

Språk

Visst kan svengelskan ibland kännas ringrostig, men i jämförelse med andra länder så är svenskarna några av de bäst engelsktalande i hela världen (av länder som har engelska som andraspråk). Dessutom så är det en hel del svenska elever som kan grunderna i antingen tyska eller spanska.

Jämställdhet

Kommer antagligen inte som någon överraskning. Även fast vi inte är bäst så hamnar vi på en fjärdeplats över de mest jämställda länderna i hela världen. Detta till stort tack vare att antalet kvinnor i höga chefspositioner ständigt ökar.

Pass

Svenska pass anses vara ett av de mest värdefulla i hela världen. Att kunna åka på semester till länder på andra sidan jordklotet utan att behöva oroa sig för visum är inte en självklarhet för de flesta andra länder. De enda som slår oss på fingrarna är Tyskland, som kan åka utan visum till 177 länder jämfört med Sveriges 176.

Spel och betting

Även fast det kanske inte är ett sundhetstecken, så kvarstår faktum: vi svenskar är ett speltokigt folk. Allt från nätcasinon (läs spelguider här) och sportsbetting till trav och bingo. Oavsett vilket spelformatet än är så kan du ge dig på att svenskarna ligger i topp. Det enda land som faktiskt spelar mer än oss är Hong Kong.

Rykte i världen

Även fast vi svenskar är väldigt opatriotiska så får man faktiskt slå sig lite på bröstet när man ser listan över länders rykten i världen. Sverige toppar listan framför Kanada, Schweiz och Australien. Anledningen till det goda ryktet är exempelvis den långa föräldraledigheten, den relativt låga korruptionen och vår vackra natur.

En reaktion på “Vad är vi svenskar egentligen bäst på?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.