Studentkårerna efter kårobligatoriet

I en artikel på AllaStudier intervjuas ordföranden för Karlstad Studentkår och Uppsala Studentkår om hur det första året utan kårobligatorie har gått.

I artikeln framgår att 80 % av studenterna på Uppsala universitet är kårmedlemmar, medan 16 % av studenterna på Karlstads universitet har blivit medlemmar i kåren där.

Karlstads kårordförande hävdar i artikeln att de ska satsa på utbildningsbevakning (bara bevaka, inte utveckla?) för att öka antalet medlemmar:

– Vi ska ha något som heter ”Vad fan gör kåren?” ute på universitetsområdet. Där ska vi låta studenterna ta ställning till olika studiesituationer.

Och ordförande för Uppsala Studentkår hävdar att det är nyckeln till deras framgång:

– Vi har inte satsat på rabatter eller giveaways. Det har visat sig att studenterna inte vill ha det, säger Karin. De vill att vi ska hålla på med utbildningsbevakning.

Visst. Många studenter vill säkert att kåren ska syssla med just det, och jag tycker att det är självklart att det ska vara grunden i deras arbete. Men den stora skillnaden i andelen medlemmar har inget med det arbete kårerna gör för utbildningskvaliteten. Den beror enbart på att man i Uppsala måste vara medlem i kåren för att få gå på nationerna, medan man i Karlstad bara får rabatt på inträdet som medlem.

Jag sa det innan obligatoriet avskaffades, och det visade sig uppenbarligen vara sant:
Medlemmar skaffar men genom att kräva medlemskap för att gå på studentkrogar. 

Nu hoppas jag bara att mina kära efterträdare i Linköping följer Uppsalas exempel och skaffar sig ordentligt med medlemmar. Det ger nämligen pengar man kan göra vettiga saker med. Och det är bra.

5 reaktioner på ”Studentkårerna efter kårobligatoriet”

 1. Jaha?
  Ja, då är det väl kanske till och med lite imponerande.
  Jag tog för givet att det var som jag skrev, eftersom det inte finns någon information som tyder på motsatsen, och man inte ens på uppsalastudent.com kan få reda på vad det kostar att gå med i varken kår eller nation.

 2. Saxat från http://www.uppsalastudentkar.nu/sv/medlemskap ”Vill du inte utnyttja nationernas service och nöjesutbud kan du istället bara gå med i studentkåren. Du går då till Uppsala studentkårs expedition och skriver in dig vid kåren. Alternativt kan Du skicka/faxa/maila en kopia på ditt antagningsbesked till studentkåren. Då får du hemskickat en terminsräkning på kåravgiften.”

  Kontentan känns som att studentkårerna (såväl som nationerna) även utnyttjar studenters lathet och helt enkelt litar på att de inte orkar bemöda sig att skicka det där mailet. Dessutom går nog de flesta in via uppsalastudent.com dessutom. Rätt smart sätt får man väl säga…

 3. Instämmer med Magnus, frågan var ju huruvida man kunde vara medlem i nation utan att vara medlem i kår, inte tvärtom.

  Men jag håller såklart med Aaron i princip, och lite mer specifikt – Linköpingskårerna borde kräva medlemskap för rätt att gå in på studentpubarna i Norrköping/Linköping. Eller rejält dyrare entréavgift för ickemedlemmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.