SlutWalk – En marsch för kvinnors rätt att bära vilka kläder de vill

Jag hittade, faktiskt via T-Post Magazine, en artikel om SlutWalk. Det är ett arrangemang där kvinnor marscherar för rätten att bära vilka kläder de vill, utan att för den skull riskera att utsättas för sexuellt våld, och mot attityden att kvinnor som visar hud eller klär sig ”utmanande” får skylla sig själva om de utsätts för sexuellt våld.

Starten för rörelsen SlutWalk, som började i Toronto men nu har spridit sig till många städer i USA och ett antal i både Australien och Europa, var en polismans uttalande på Osgoode Hall Law School i Toronto i januari i år. Han hävdade att “women should avoid dressing like sluts in order not to be victimized”.

Lärare och studenter reagerade med rätta på uttalandet, och förutom att kräva en förklaring från Torontos poliskår startade alltså rörelsen SlutWalk av en grupp studenter. Sedan dess har de fått en del uppmärksamhet, se till exempel det här klippet från Mox News:

Det finns säkert massor med problem med det här, och jag är övertygad om att alla inte kommer tycka att det är ett bra initiativ, av många anledningar, men jag kan inte annat än gilla hela konceptet. Jag är svag för starka och känsloladdade reaktioner på omvärlden, speciellt när den inte är som man själv tycker den ska vara, och jag hoppas att det här snart kommer även till Sverige. Men jag kan också hålla med om delar av kritiken mot det här. Det är naturligtvis inte en lösning på problemet, eller ens på symptomet, men å andra sidan har de heller inte själva hävdat det av vad jag kan förstå. Det är en reaktion, och det lyfter förhoppningsvis upp frågan igen, den har hamnat i skymundan en del på senaste tiden.

Jag avslutar det här med ett citat från Kurt Cobain:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.