Rondellkonst

Jag är lite fascinerad av rondellkonst i allmänhet. Jag gillar ofta skulpturerna i rondeller. I alla fall när de är bra gjorda.

Bra rondellkonst är enligt mig stor, färgglad och enkel. Ren.

Tanken är ju att man på håll ska se den tydligt, så man bli förvarnad om att här kommer det komma nånting i vägen som jag borde vara uppmärksam på. Eftersom man inte har så lång tid på sig att betrakta konstverket måste det ju också vara enkelt. Man ska snabbt se vad det föreställer, och kunna uppskatta det i farten.

Ibland går dock enkelheten lite för långt. Ett exempel på det är en av rondellerna på vägen ut till Norrköpings jätteaffärscentrum Ingelsta. Det har blivit så fel där, att det ha blivit mitt favoritrondellkonstverk. Avskalat är det minsta man kan kalla det.

När man ser bilden tror man såklart att det är grunden till ett konstverk som inte är klart. Jag trodde det själv för ett och ett halv år sedan när jag såg det första gången. Men inget har hänt under de senaste arton månaderna, och jag har helt enkelt fått acceptera att det här är konstverket i sin färdiga form.

Titta på det ett tag. Fundera lite, och kolla på det imorgon igen. Det växer. Jag lovar.

För övrigt vill jag också passa på att påpeka att det här med rondellkonst inte har något med rondellhundar att göra. De är ett otyg, och borde beivras. Hårt.

En reaktion på ”Rondellkonst”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.