Poker Boomen under 2000-talet – vad orsakade den?

När något händer i världen som får en industri att explodera och skapa förändring så refererar vi ofta till detta som en ”boom”. Det var just en sådan här ”boom” som hände i pokervärlden i början på 2000-talet då populariteten för poker gick genom taket. Från att vara något som möjligtvis vissa sysselsatte sig med i ett kompisgäng på lördagskvällar till att varje hushåll helt plötsligt hade en väska med pokermarker fick allmänheten upp ögonen för detta spel. Varenda TV-kanal började sända poker och de flesta amerikanska TV-kanalerna hade allihop en egen poker-show eller turnering.

Många hänvisar till filmen ”Rounders” med Matt Damon när man pratar om pokerboomen. Denna film kom år 1998 och introducerade miljontals människor till världen av poker. Som flera gånger nämns i filmen så siktade Matt Damons karaktär på att vinna World Series of Poker och kamma hem en miljon dollar. Löfte om pengar lockar naturligtvis människor, men ännu var detta inte tillräckligt för att allmänheten skulle unisont simma mot pokervärlden.

Den stora knuffen kom år 2013 när World Series of Poker återigen drog igång. Vi hade redan nu sett stora framsteg i pokervärlden och prissumman var uppe i två och en halv miljoner dollar. Vad som skilde detta året från de andra var vinnaren. Vanligtvis så vinner de professionella spelarna, men inte denna gången. Chris Moneymaker, en revisor från Tennesse spelade i en ”satellit” för 86 dollar, vann den och fick i pris inträde i World Series of Poker med dess 10,000 dollar inträde. När Moneymaker sedan vann hela turneringen och kammade hem 2,5 miljoner dollar så myntades ett nytt begrepp – ”The Moneymaker Effect”.

Nu började alla tänka att om en amatör från Tennesse kunde vinna World Series of Poker, i princip poker VM, så varför inte jag? År efter år så såg pokervärlden en ökning och pokersidor dök upp överallt på internet. Efter detta så dök flera online casinon som Vinnarum upp och fler ”vanliga” människor började få upp ögonen för möjligheten att tjäna pengar på detta sätt. Än idag så talas det om att det var ”The Moneymaker Effect” som gjorde pokerindustrin till den gigantiska industrin den är idag. I år så kammade vinnaren i World Series of Poker hem runt 80 miljoner kronor och andraplatsen fick nöja sig med runt 45 miljoner kronor. Med över åtta gånger så stor prissumma som vi såg i filmen ”Rounders” så kan man lugnt säga att pokervärlden träffade jackpott under 2000-talet.

2 reaktion på “Poker Boomen under 2000-talet – vad orsakade den?”

  1. Jag har också undrat över detta. Vi hade många ”poker proffs” under 2000-talet, sedermera har de flesta försvunnit. Boomen skapade proffs, och när boomen avtog så försvann proffs. Hur som haver, intressant inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.