Piratpartiet?

Alltså, jag vill verkligen inte driva kampanj mot Piraterna, men det börjar nästan verka som jag gör det nu. Å andra sidan tycker jag att det här är väldigt viktigt. Väldigt viktigt.

För mig finns det en fråga som är viktigare än alla andra. En fråga som är en total deal-breaker. Något som inte går att tumma en millimeter på och som inte går att kompromissa med över huvud taget.

Det handlar såklart om demokratin.

Helt enkelt min rätt att bestämma över det samhälle jag lever i.

Det senaste i raden av saker som skrämmer mig med Piratpartiet är Rickard Falkvinges uttalanden i Ekots Lördagsintervju.

Där säger han att han bland annat är beredd att rösta fram en regering som de tycker är kass, för att sätta press på det andra blocket, och sedan helt enkelt se till att ett nyval utlyses när oppositionen går med på deras krav. För mig låter det här som att de alltså är villiga att fullkomligt strunta i sina egna värderingar så länge de får en bit av maktkakan. Det är också en öppning för att demokratin inte är så mycket värd. Den kan man kasta i soptunnan utan att bry sig, så länge man får vara med och bestämma.

När intervjuaren frågar var gränsen går för var Piratpartiet kan gå med på för att få igenom sina frågor blir svaret att de inte kommer rösta med något som är ”skogstokigt”. Däremot kan Rickard inte svara på vad som är skogstokigt mer än att säga att inget realistiskt förslag som kan komma upp i EU är skogstokigt. I EU sitter redan nu öppet fascistiska partier. Fascister har som mål att avskaffa demokratin. Alltså är det fullt rimligt att Piratpartiet röstar för förslag om att avskaffa demokratin. Speciellt eftersom han lovar att de alltid kommer rösta med sin grupp i Europaparlamentet, och den grupp där fascisterna sitter är en av de mest troliga grupper för piraterna att sätta sig i.

Rickard pratar också om att de jobbar mycket med förtroende. Att deras strategi bygger på att folk som röstar på dem ska ha förtroende för att de personer som hamnar på maktpositioner tar bra beslut. Jag undrar bara hur man kan ha förtroende för någon som kategoriskt vägrar uttrycka en åsikt.

Jaja. Nu ska jag sluta racka ner på dem ett tag. Men glöm inte, det finns inget viktigare för det liv vi lever än demokratin. Utan den hade vi aldrig haft det så bra som vi har det i dag, och den är piraterna villiga att kasta bort.

4 reaktion på “Piratpartiet?”

 1. PP tar aktiv ställning emot fascister och främlingsfientliga partier, och kommer inte dela grupp med dem. De enda partigrupper som är aktuella så som parlamentet ser ut nu är de gröna och liberalerna.

  Mikael, partistyrelsen.

 2. Nice. Det var bra att höra.
  Kan du visa mig var, för jag har faktiskt inte hittat det någonstans. Det enda jag hittat om era åsikter är att ni aktivt inte tar ställning till saker som inte rör era tre frågor. Men har ni ändrat den parollen är det bra, eftersom det är just det som gör att jag inte skulle kunna lägga en röst på er.
  Länka?

 3. Mmm… jag är inte helt nöjd.

  För det första kommer det där odefinerade ”skogstokigt” in igen. Eftersom ni inte berättar vad det betyder för er kommer jag ju inte kunna ställa er till svars om ni går med på något ”skogstokigt”, eftersom ni då kan hävda att det inte var just ”skogstokigt” utan istället till exempel ”skittokigt” eller vad som helst.

  Ni pratar om att man ska kunna utkräva ansvar, men vill inte själva ta på er något, eftersom ni vägrar att ha åsikter.

  Slutligen hävdar ni att ni inte kommer gå med i gruppen för främlingsfientliga nationalistiska partier. Jag gissar att det är den med Danskt Folkeparti och några till. Men ni stänger inte ute den andra gruppen av högerextremister som finns (eller om den inte gör det just nu, men det är inte omöjligt att den återbildas). Jag saknar helt enkelt en grund att stå på här, inte ett avståndstagande från en befintlig gruppering som mycket väl skulle kunna ombildas till något annat. Jag skulle gärna vilja ha en anledning baserat på något mer hållfast än ”vi inte gillar dem, helt enkelt”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.