Internets små irritationsmoment

Internet är bra och roligt och så. På många sätt. Men det är också fyllt av mängder av små små irritationsmoment, och tyvärr är jag inte tillräckligt haj för att skala bort friktionen som en del av dessa skapar.

Här kommer en lista på vad som stör min annars mycket behagliga upplevelse av Internet.

1. Blogg.se

En av Sveriges största bloggtjänster. Den suger.
Den suger så mycket som skribent att jag bytte bort den efter första inlägget jag gjorde. (Den här bloggen hade sin allra första början där, men det är ingen som läst det inlägget.)
Den suger så mycket som läsare att jag varje gång ett nytt inlägg från en blogg där poppar upp i min RSS-läsare funderar på att helt enkelt sluta läsa bloggar därifrån.
Den absoluta majoriteten av bloggarna där är dessutom fula. Till stor del på grund av vad man kan göra med utseendet, gissar jag.
Så, om du bloggar där, byt tjänst. Snälla!

2. Avsaknaden av filter hos Twitter

Jag gillar Twitter överlag. Det är snabbt, smidigt och enkelt. Jag tycker om att det inte finns så många funktioner, utan att man istället själv bygger på dem genom att koppla andra tjänster dit. Men jag skulle verkligen vilja ha ett filter för de extrafunktionerna.
Det tydligaste exemplet är tjänster som Foursquare och Gowalla, som berättar på vilken plats Twittraren befinner sig. De här tjänsterna är också lite av ett spel. Man tävlar om att ha varit på flest platser eller att ha varit flest gånger på samma plats och så vidare. Jag har full förståelse för att det är kul att hålla på med. Jag gillar spel, och det är ett ganska kul idé. Men jag sysslar inte med det själv, så det är fantastiskt ointressant för mig. Alltså vill jag kunna filtrera bort såna inlägg. De är mest bara i vägen för det jag tycker är intressant.
Facebook har löst det bra, där man kan säga: ”Nej, jag vill inte veta när Bosse skördar vete i Farmville, men jag vill gärna veta när Bosse bakar vetebullar i sitt kök”.

3. Att jag inte kan hitta en samlande tjänst

Den finns kanske, men jag hittar den inte.
Jag vill ha en tjänst dit jag skickar mina Tweets, mina Facebookuppdateringar, mina blogginlägg och mina poster till Tumblr, och som sedan skickar dem vidare till de andra ställena.
Som det bästa sättet jag löst det på nu ser ut så här:

 • Twitter      -> Facebook
 • Tumblr      -> Twitter och Facebook
 • Blogg        -> Twitter
 • Facebook  -> Ingenstans

Det innebär att allt jag postar på Tumblr dubbelpostas på Facebook. Det gillar jag inte, men jag vill posta Tumblr-inläggen både på Twitter och Facebook, men inte Twitterversionen av Tumblr-inläggen på Facebook.
Krångligt? Ja. Och tid tog det innan jag fick ihop det någorlunda vettigt.
Helst vill jag att allt postas på alla ställen, men bara en gång.

4. Begreppsförvirringen

Jag vet inte om det är ett pokerfenomen, eller om det helt enkelt är jag som inte ser det på andra ställen. Det här är heller ingen stor grej, men jag fastnar i texten varje gång jag ser det, vilket är ganska ofta i de pokerbloggar jag läser. Det handlar om vad man kallar bloggar, inlägg och kommentarer. Så, här kommer en liten ordförklaring.

 • Blogg: Består av flera inlägg eller poster, och dess kommentarer.
 • Inlägg/post: Ett enskilt inlägg eller post i serien som tillsammans skapar en blogg. Kan sättas ihop med blogg och bilda ordet blogginlägg/bloggpost, däremot kan du inte efter det ta bort delen inlägg/post. Då syftar du helt plötsligt på hela bloggen; serien av inlägg.
 • Kommentar: Ett svar på ett blogginlägg. Går inte att ersättas med ordet inlägg.

Det är inte svårare än så, men det verkar vara lite förvirrande.
(Darn, jag känner mig fantastiskt dryg nu. Lite som en besserwisser.)

Så. Nu har jag klagat nog för i dag. Nästa inlägg kommer bli gladare.

3 reaktioner på ”Internets små irritationsmoment”

 1. Allvarligt talat Aaron…Vi har ju gafflat emot varandra förr…Tycker du på riktigt att du gjort en sjujävla förändring i Svepof?
  Det jag ser idag är mer pinsamt än det Månsson och grabbarna pysslade med.

  Jag tycker det är synd att du halkade in på den där banan.
  Jag hade högre tankar om dig Baronen…

 2. Roffe:
  Personligen är jag inte särskilt intresserad av att diskutera SvePof med dig, jag känner inte att det ger mig något.
  Du har gjort det ganska klart att du vill att SvePof läggs ner. Inget av de argument du använder har fått mig att ens närma mig den tanken, vilket jag också tycker är ganska tydligt. Det i kombination med att du inte agerar på dina åsikter gör att jag tycker diskussionen är ganska ointressant.
  Kom med några nya argument, eller dra ihop några som håller med dig och lägg ner organisationen, så svårt är det inte. Annars finns det ingen riktig anledning för mig att ta den diskussionen.
  Du har också ett par gånger gått över gränsen för vad jag tycker är ett OK sätt att föra en debatt. Jag är fullt medveten om att den gränsen finns på olika ställen för olika personer, för mig går den när man slutar vara saklig. Jag har svarat, och jag eller någon annan i styrelsen kommer svara dig om du tar diskussionen via SvePofs kanaler. På den här bloggen har jag dock inget ansvar gentemot dig, så om du tar den här ska du inte förvänta dig att få svar om jag inte känner för det.

  Men för att svara på din fråga.
  Som jag sagt tidigare så skulle jag velat göra mer, men jag hade inte gjort något annat.
  Jag är medveten om att alla inte tycker att det jag gjort är viktigt. Jag håller inte med dem.
  Om man ska ha en organisation som baserar sig på sina medlemmar, så måste de medlemmarna också ha möjlighet att formellt påverka organisationen. Det har varit väldigt svårt tidigare, då det inte funnits ett system för att organisera de åsikter som finns inom målgruppen för medlemmar. Ramverket för ett sånt system finns nu, och det finns en riktning vi jobbar i för att fylla det ramverket med åsikter.
  Jag har överlag svårt att ta den kritik som riktas mot den interimsstyrelse som jag ledde på allvar. Det finns definitivt saker vi hade kunnat göra annorlunda, bättre och mer av. Men när medlemmarna säger ”Vi vet inte vem du är, men vi tänker välja dig och låta dig helt själv bestämma vad du ska göra”, vilket de i praktiken gjorde på årsmötet i juni, så får man helt enkelt skylla sig själv om det inte blir som man vill efteråt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.