Helt ovetenskaplig valanalys

Det finns nog mycket man kan säga om det här valet, och mycket är redan sagt, så jag tänkte helt enkelt bara fundera lite över det ur min egen synvinkel.

Jag kan väl börja med den stora fighten som var.

pp-sdJag tycker det var sjukt skönt att inte SD kom in. Men jag funderar lite på om det inte egentligen är ett större problem att PP faktiskt fick ett mandat. Jag ska förklara lite hur jag tänker.

Båda artierna är minst sagt tveksamma i deras syn på demokrati. Detta trots att de har väldigt lite åsikter om just det. Jag tänker mig att om man missar så mycket utan att egentligen ha en åsikt, hur blir det då när man ska börja ta ställning till frågor som faktiskt handlar om det vår demokrati grundar sig i?

De som röstat på SD har i alla fall lagt sin röst på ett parti med en ideologisk grund. Något att stå på när nya frågor kommer upp. Ett förutsägbart parti. Jag må tycka att de har fel, men de berättar åtminstone för mig vad de kommer göra.
PP däremot, och det här har jag ju pratat om förut, väljer kategoriskt att vägra berätta för mig vad de tycker. Det som skrämmer mig med dem är att både de som röstat på dem och aktiva inom partiet framhärdar att de skulle vara ”det enda partiet som står upp för demokratin” och liknande saker. Det här är såklart ett misslyckande av vårt samhälle och våra skolor, som uppenbarligen inte lyckats få så många människor att förstå vad demokrati är.
Man skulle kunna sammanfatta det med att de som röstat på SD aktivt har tagit ställning för mågot, de som röstat på PP aktivt inte har tagit ställning.

Jaja. hur som helst ska det bli lite spännande att se i vilken grupp de hamnar och hur de kommer hantera sin röst där nere. Blir de som Junilistan, som lägger ner sin röst hela tiden, eller kommer de gå hela vägen och köpa hela sjok av åsikter och ideologoer? Men framför allt. Kommer någon vilja ha dem? Kommer en röst vara värd något i förhandlingarna om partigrupp?

Som en sista not om PP kan jag konstatera deras största stöd finns i Östergötland. Hela 8 procent av de röstande här gick på PP. Undrar lite varför. Kan inte någon kolla upp nedladdningar per capita eller nåt sånt. Skulle vara kul att se om det bara är fildelare som röstar på dem.

ostergotland

Vidare!

Med tanke på SD får man ändå säga att det är en vinst för Sverige att de inte kom in, och att rösterna på övriga partier i den kategorin minskade. Folk har kanske faktistk börjat se igenom fasaden och tröttnat på all släng-ut-dem-propaganda.

ovrigaSamtidigt hade det ju varit sjukt kul att se den här killen från Nationaldemokraterna in action.

carlberg

Inte så att jag alls vill ha honom där i ett skarpt läge, men tänk vad många konstiga idéer han skulle kunna få nere i Bryssel! Om det finns ”hemliga sällskap som är ute efter makt” någonstans, så är nog det i Bryssel. Funderar på att köpa en foliehatt, en videokamera och dra med honom ner dit och göra en dokumentär. Skulle inte det kunna bli väldigt sevärt?

0 reaktioner på ”Helt ovetenskaplig valanalys”

  1. jo, jag håller med om att den här höger-vänsterskalan kanske inte är så sjukt intressant längre. Men det är inte det jag vänder mig mot heller.

    Även i det du länkar till så kommer de här sjukt flummiga grejerna upp som PP har gjort till sitt signum. Att ta termer som folk tycker låter bra, säga att de står för dem, och säga att de är grundläggande för demokratin. En demokrati som PP inte vill definiera.
    Just här var det ”Integritet, rättssäkerhet och verklighetsförankring”. Ingen av de tre sakerna är varken ett ständigt resultat av demokrati eller en förutsättning för den.

    Annars är ju yttrandefrihet ett ständigt slagord från Piraterna, men samma sak gäller där. Du behöver inte ha demokrati för att ha yttrandefrihet, och du behöver inte ha yttrandefrihet för att ha en demokrati. Men de flesta vill ha det, så när folket själva får bestämma blir det så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.