Kategoriarkiv: EnBokIVeckan

Paul Auster signerar böcker

Jag sprang just på det här evenemanget på Facebook, som berättar att Paul Auster är i Stockholm och signerar böcker på PocketShop i Kulturhuset.

Jag är faktiskt riktigt lockad att ta mig dit, även om jag inte vet riktigt om jag skulle vara så bekväm med hela situationen. Det är förmodligen för mycket folk, och kanske till och med lite hysteri. Å andra sidan är han en av mina absoluta favoritförfattare, och jag tror att jag faktiskt vid det här laget hunnit läsa alla hans romaner och biografier. Så just därför borde man ju ta och fixa fram en bok och få en signatur i den. Jag funderar vidare under dagen och ger er istället en topp 5 lista på mina favoritböcker av Auster:

5. Music of Chance
Huvudpersonen är precis nyskild, om jag inte minns fel, och vilsen i största allmänhet. Han ger sig ut på en road trip i USA för att ”hitta sig själv”, stöter på gamblern ”Jackpot” och hamnar mitt i ett high stakes pokerspel. Komplikationer och underliga människor i en spännande berättelse om slumpens inverkan på våra liv.
4. Timbuktu
Handlar om hunden Mr. Bones, vars hemlösa husse är döende, och på väg till efterlivet, ett paradis kallat Timbuktu. Mr. Bones oroar sig för att han, eftersom han är hund, inte kommer få komma till Timbuktu när han själv dör, och alltså aldrig mer få träffa sin husse.
3. The Invention of Solitude
En bok i två delar, där den första är en biografi över Pauls far, och den andra Pauls tankar kring ödet, slumpen och ensamheten, som är återkommande teman i så gott som alla böcker av Auster.
2. Man in the Dark
En svart skildring av ett USA i inbördeskrig efter presidentvalet 2000, och en ensam mans tankar kring bland annat sin döda fru. En av de mest gripande historier jag läst. Sorglig, men också otroligt upplyftande.
1. The New York Trilogy
En trilogi som, precis som namnet antyder, utspelar sig i New York. Tre väldigt olika berättelser, men med ett gemensamt tema i  människors galenskap och förföljelsemanier. Mycket läsvärda, alla tre.

 

Hur man botar en fanatiker – Amos Oz

Som ni märkt har det varit lite ont om uppdateringar kring mitt läsande. Det beror främst på att det inte skett så mycket sånt på sistone. Tyvärr.

Men jag har åtminstone klämt i mig Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker.
En kort liten historia som mest kretsar kring Amos egen syn på Israel-Palestinakonflikten i första hand. Spännande och intressant läsning. Den gav i alla fall mig lite nya vinklar att se på den här konflikten, men inga svar eller försök till lösningar. Klokt nog.

Jag tycker du ska ta dig en titt på den. 84 sidor klämmer du nog snabbt, och förhoppnigsvis får den dig att tänka lite.

Det går riktigt dåligt med #EnBokIVeckan

Ajaj. Jagbörjar känna mig överväldigad av det här egenpåtagna projektet.

Jag har verkligen riktigt svårt att ta mig tiden att läsa så mycket, och jag kommer inte riktigt på vad jag ska förändra för att komma igång igen. Jag önskar att jag kunde göra det på det här sättet, men det håller ju inte förrän sommaren. Så, har ni några tips på hur jag ska komma igång?

Tre böcker på en gång

Jag har varit lite dålig. Både på att uppdatera här om mina läsbravader, och att faktiskt läsa ordentligt.

Jag ligger hyfsat i fas i alla fall, med 5 lästa böcker i början av vecka 6.

Bok 3: Sov du så diskar jag av Stig Claesson

Min andra bok av Slas i rad. Den har väldigt många likheter med den förra jag läste, Vem älskar Yngve Frej, men är också på många sätt helt annorlunda. Det finns ett självbiografiskt drag i den här berättelsen, som utspelar sig på en så gott som identisk gård som i Yngve Frej, men med anat namn och på ett annat ställe i Sverige. Det är i alla fall uppenbart att båda historierna är förlagda till en plats som Slas själv har upplevt.

Det här är en berättelse om två ensamma människor som efter att deras makar gått bort finns tröst och gemenskap i varandra. De kommer från väldigt olika bakgrunder, det enda de egentligen har gemensamt är gården deras familjer länge delat som sommarnöje.

Som alltid när det kommer till Slas är det riktigt bra människoporträtt i en berättelse som inte egentligen handlar om så mycket alls. I just det här fallet är det också en mycket fin berättelse om att man kan finna kärlek var som helst. Läs den!

Bok 4: Alkemisten av Paulo Coelho

Här lämnar jag Slas, för den här gången, men jag är säker på att jag kommer återkomma dit innan året är slut. Om inte annat för att du som läser det här ska inse att det är något du också borde göra.

Istället blev det den här gången en av de största bestsellers under de senaste åren, och jag kan absolut förstå varför den blivit så populär. Alkemisten handlar om en ung spansk fåraherde som ger sig ut i världen för att hitta en skatt han har drömt ska finnas vid Pyramiderna i Egypten. Vi får följa med honom på resan dit, som börjar i Marocco. Han möter goda människor som hjälper honom, och inte lika sympatiska människor om av en eller annan anledning vill stoppa pojkens framfart. Framför allt handlar historien om hur pojken växer med varje möte, hur han lär sig mer om hur världen fungerar.

En helt ok bok skulle jag säga. Bra för ett par lediga dagar eller som slöläsning på ett tåg eller liknande, men det gjorde inget riktigt avtryck på mig om jag ska vara helt ärlig.

Bok 5: Smith of Wootton Major av J. R. R. Toliken

En kort novell av Toliken hur en ung son till smeden i Wootton Major hittar vägen till Älvriket. Den var förvånansvärt djup i sin berättelse för att vara så kort. På knappa 70 sidor hinner man uppleva både glädje och sorg, onda inskränkta människor och dess goda, givmilda motsatser. Precis som det ska vara i en fantasybok.

Har du en eller ett par timmar över någon gång? Då är den helt klart värd att läsa. Det tar inte längre tid än så.

Vem älskar Yngve Frej av Stig Claesson

Andra boken är just avslutad och den här gången blev det Stig Claessons ”Vem älskar Yngve Frej”.

Även den här boken kan jag varm rekommendera, men det är långt ifrån Hundraåringen…

Stig Claesson - Vem älskar Yngve Frej

Det är sommar 1967 och skomakaren Gustafsson på den lilla gården ”Bråten” har just bestämt sig för att han har gjort sitt. Han traskar ner till sin brevlåda för att sätta upp ett anslag om just detta, och för att fundera på hur han ska lösa det med brevlådan när det senare på hösten ska läggas om till högertrafik. I de funderingarna väcks idén hos gubben att också sätta upp en skylt som pekar in mot gården.

Efter lite velande bestämmer han sig för en skylt med texten ”Fornminne” eftersom de fyra som ännu inte flyttat från skogen känner sig lite som fornminnen i den avfolkade glesbygden. De är de sista av sitt slag.

Därefter följer en stillsam berättelse om hur tre gubbar blir tvingade att hitta på att den sedan länge döde knekten Yngve Frejs raserade husgrund egentligen är en fornåldrig grav.

Som så ofta med Slas är det en fin skildring av hans samtid, av relationer och av ensamhet, och självklart med hans lite udda sätt att berätta en historia.

Som sagt, ännu en bok värd att läsa, men den här gången kan jag tyvärr inte låna ut den till dig. Det får du i så fall ta med min far.

Första boken avklarad i #EnBokIVeckan

Ja, då är jag på allvar igång. Efter en knackig start ligger jag lite efter. Närmare bestämt en hel vecka efter.

Jag började med en bok av Nick Cave, som jag helt enkelt inte tog mig fram i. Den kändes som att den var svår för att vara svår typ, men jag tror att jag ska ge den en chans till lite senare.

Jag bytte spår och satte igång med Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Det var en bättre början, helt klart. Det är en riktigt rolig bok, en enda lång skröna i princip, med mängder och åter mängder av referenshumor och historierevision. Helt i min linje alltså.

Historien kretsar kring Allan Karlsson och tar sin början på hans hundraårsdag, när han tröttnar på ålderdomshemmet han bor på och traskar ut ur sitt fönster utan någon plan för vad han ska göra. Efter det får vi följa Allan på en väldigt fantasifull resa genom Sverige, där han jagas av både polis och kriminella gäng, samtidigt som Allans liv fram till hans hundraårsdag återberättas av Allan själv. Jag vill inte avslöja för mycket, det är roligare att upptäcka berättelsen själv, och det tycker jag verkligen man ska göra. Det är en mycket läsvärd bok. Så march iväg till PocketShop och skaffa ett exemplar, eller kom förbi här och ta mitt.

Nu väntar ”Vem älskat Yngve Frej” av Slas. Planen är att vara klar på onsdag och sedan gå på en till Slas, jag tror det blir ”Sov du så diskar jag”. Slas är lite av en idol, men jag har inte läst de två innan, och de är just nu föredömligt korta, så jag kan kanske vara i fas om en vecka med tre lästa böcker. Det är min förhoppning i alla fall.

Mitt första nyårslöfte: #EnBokIVeckan

Jag har för första gången i mitt liv avgett ett nyårslöfte. Jag har aldrig gillat hela den grejen, mest för att jag inte sett det som en tillräcklig motivation för förändring. Men nu tror jag att jag hittat något som jag faktiskt vill också, så att det kan hålla.

Tanken är att jag under 2011 ska läsa åtminstone 52 böcker. En i veckan alltså. När jag funderat efter lite skulle jag tro att det är en dryg fördubbling av antalet böcker jag normalt läser, mellan 20 och 25 på ett år.

Jag har satt upp lite regler för mig själv och för ”utmaningen”, såklart.

  1. Jag läser på svenska eller engelska. Böcker som är skrivna på engelska ska läsas på engelska, alla andra på svenska.
  2. En bok i veckan är inte lika viktigt som 52 böcker på ett år, men målet bör vara att ligga före. Det främst för att ge utrymme att även kunna läsa längre böcker som jag inte hinner få mig till livs på en vecka.
  3. Jag får räkna böcker jag läst innan 2011 tog sin början om jag väljer att läsa om en sån, men en bok kan bara räknas en gång under året.
  4. Bara böcker jag både börjat och helt avslutat under året räknas. Det är ok att inte läsa klart en bok jag inte gillar, men den räknas i så fall inte till de 52. Det gör heller inte den bok jag nu är mitt inne i.

Man ska kunna följa vilka böcker jag läser hos tjänsten LibraryThing. Där är det också tänkt att jag ska skriva nån rad om varje bok. Vad jag gillade och inte gillade typ.

Häng med mig, peppa mig och ge mig tips!

Förhoppningsvis kommer det här bli riktigt roligt. För mig i alla fall.