En trevlig nyhet, och en tankevurpa

I Svenska Dagbladet står det i dag att regeringen har planer på att avskaffa filmcensuren. Fantastiskt! Underbart!

Jag är av åsikten att censur av film är ett skamligt beteende. Om jag ser på film, vill jag ju såklart se den som den var tänkt. inte bara de delar någon har bestämt att jag skulle klara av att se.

Jag gillar också att de gör det nu, och att det inte blir en större grej av det. Lite känns det som ett populistiskt drag från regeringen, så här när det är valår, eftersom det inte är något som folk egentligen är upprörda över att vi har. Min bild är i alla fall att det inte censureras särskilt mycket i Sverige. Det gör i så fall att man kan göra bra poänger på att ta bort något som inte fyller någon egentlig funktion, och som väldigt få värnar om.

Väl inne på Svenskan hittade jag den här debattartikeln om den evigt debatterade frågan fildelning.

Jag tror att de kan ha hyfsat rätt i att väldigt många tycker att man ska få betalt för de verk man gör, och jag tror att de har rätt i att betalningsviljan för kultur är ganska stor. Problemet är bara att de gör en rejäl tankevurpa efter det.

Om man kommer fram till att upp emot 80 % av befolkningen är beredd att betala för musik, film eller böcker, se då till att man kan köpa sånt på ett enkelt sätt, och få det levererat så att säga on-demand. Först när det är möjligt kan det vara läge att ”hitta kreativa lösningar” för att stoppa de få som inte tänker betala. Även om just de förslag som kastas upp här, för tusende gången eller nåt sånt, bara är dumma. Det finns säkert bättre sätt att komma åt problemet, om det fortfarande är ett problem då.

Om jag ser till mig själv, så är jag helt klart beredd att betala för musik, film och tv, så länge jag kan komma åt det på ett enkelt sätt. iTunes använder jag mycket i dag för att köpa musik. Jag tycker nog att det är på gränsen till för dyrt för det mesta, men det är tillräckligt mycket billigare och jag slipper gå till en butik, för att sen gå hem och rippa ner skivan. Framför allt slipper jag vänta några dagar på leveransen.

Jag följer några TV-serier, som jag är klart beredd att betala lite för. Visst, några är inte tillräckligt bra eller underhållande att betala för, så dem skulle jag nog strunta i, men ett 10-tal serier skulle jag utan att tveka köpa. Om jag fick dem ner till min dator direkt, och jag kunde ”prenumerera” på dem.

Böcker är än så länge inte en issue för just mig. Jag uppskattar inte riktigt talböcker, och jag köper mina böcker i pappersform. Det kommer jag nog fortsätta med ett tag. Jag tittar på en datorskärm tillräckligt mycket ändå.

Kontentan. Behandla sjukdomen; att kultur är svårtillgänglig på ett lagligt sätt, istället för symptomet; att folk laddar ner kultur olagligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.