Att debattera – hårt

PASSION OCH KÄNSLOR!

Jag skulle ljuga om jag sa att jag levt efter den devisen hela mitt liv. Snarare tvärtom faktiskt. Jag har varit, och är i mångt och mycket, fortfarande en sån person som knyter näven i fickan och mumlar över vad jag upplever som oförätter. Tyvärr.

Den senaste tiden har jag aktivt försökt leva efter den. Det går sådär om jag ska vara ärlig. Men jag försöker i alla fall! Inte illa alls tycker jag. Jag tycker dock att det är svårt att leva ut mina känslor helt och hållet. Jag gissar både för att det är så jag har blivit uppfostrad i någon mån och för att jag har befunnit mig i situationer där jag gjort analysen att jag gynnas av att inte leva ut mina känslor. Att istället ta ett steg tillbaka när något inte gått min väg och försöka på ett annat sätt. Speciellt i debatter.

Jag har alltid debatterat och diskuterat. Så länge jag kan minnas. Jag har alltid sökt mig till grupper, kretsar, forum där diskussionen har varit i centrum. Det har lett mig till politik i olika format, som studentkårer och ideella organisationer. Till brädspel, kortspel och rollspel med tolkningsutrymme i reglerna. Till Internetforum. Till Twitter. Till SEO. Ämnen som inte tål att diskuteras tappar jag snabbt intresset för. Personer som inte kan ta en debatt på ett bra sätt tråkar till slut ut mig. Folk som inte kan skilja på sak och person gör mig irriterad. Det är så det är att vara mig, helt enkel, och det är jag ganska nöjd med.

Under de otaliga debatter jag har varit del av har jag delat ut hårda ord. Många gånger. Jag har fått ta emot hårda ord. Många gånger. Det är en del av debatten. Såhär ur minnet har jag blivit kallad:

 • Svin
 • Idiot
 • Skojare
 • Pajas
 • Lögnare
 • Klåpare
 • Inkompetent
 • Efterbliven
 • Elak
 • Känslokall
 • Känslostyrd
 • Dum
 • Trög
 • Dålig människa
 • Vidrig
 • Nedlåtande

Den här listan är bara ett urval av ord som har sagts till mig face-to-face. På Internet eller bakom min rygg skulle listan kunna göras mycket längre, och mycket hårdare.

Inte en enda ev de gångerna har jag känt mig kränkt, påhoppad eller utsatt. Det har alltid varit en del av debatten, och alltid riktat mot mina åsikter eller mina uttalanden, inte mot min person. Jag har nog faktiskt oftast till och med tyckt att det har varit uppfriskande och lite roligt.

Men det finns tillfällen då jag har blivit ledsen på riktigt. När någon kritiserar mig som människa, som privatperson, inte mina åsikter eller handlingar. Det är bland det värsta jag vet.

Trots det har jag även vid de tillfällena slutit mig. Lagt på en fasad. Försökt lämna situationen så snabbt som möjligt med en förhoppning om att det ”kommer gå över snart”. Jag kanske istället borde kontrat med:

MEN DU DÅ!?!?!!

Ja. Det ska jag nog göra nästa gång. Ge mig själv lite mer

PASSION OCH KÄNSLOR!

Det vore nog bra det. Eller vad tror du?