20 låtar

Jag fick för mig att göra en lista. Sånt är ju inne nu i årsskiftestider. Det blev en på de 20 låtar jag oftast känner att ”nu bara måste jag höra den här låten!”
Det kändes rimligast eftersom jag inte anser mig kunna bedöma kvalitet på musik särskilt objektivt. Jag tycker om musik för att den får mig att känna saker, inte för att den nödvändigtvis är välgjord.

Så. Jag fick ihop 30 låtar, och så plockade jag bort de flesta av de som direkt handlar om död. Det kändes lite deprimerande på nåt sätt, när jag såg det på ”papper”. Jag vet ju att jag är väldigt fascinerad av död i allmänhet och döda människor i synnerhet. Inte så att jag någonsin känns att jag vill döda någon eller något. Snarare tvärtom. Men det är spännande, så rimligtvis skapar sånt då känslor i mig vilket leder till att låtar om död skulle kunna hamna på den här lista. Whatever. Nu blev det såhär i alla fall.

De är numrerade, men det är lite flytande. Det är en uppskattning av hur ofta jag känner att jag vill höra en viss av de här låtarna i förhållande till de andra. Typ.

Som sagt, det här är enbart subjektivt. Men fortfarande sjukt viktigt! Haha!

La in lite länkar till YouTube. Det blev lite för långt för att bädda in klippen här. Jag rekomenderar varmt att klicka på dem alla!

20. Kelis – Caught Out There
Bra låt helt enkelt. Massa känslor och massa one-liners.

19. Lars Winnerbäck – Att Fånga En Fjäril
Sjukt snygg duett om ett förhållande som inte riktigt funkar och passar sig. Jag får lite Romeo och Julia-känsla. Säkert orimligt, men nu handlar det ju om hur jag känner och inte om hur det ”är”.

18. Norah Jones – I’ve Got To See you Again
En låt om att vara kär i en strippa, och att inte kunna hålla sig ifrån baren han/hon jobbar på trots att det gör ont när andra tittar.

17. Neutral Milk Hotel – In The Aeroplane Over The Sea
Gitarrpop och ”konstig” röst. Sjukt indie. Riktigt bra. Ofta åker den på under den där tiden mellan att man öppnar sin duschöl inför en utekväll och att man går hemifrån för en förfest av nåt slag.

16. Monica Zetterlund – Ska Nya Röster Sjunga
Lite afrikanskt tema kanske. Om att tiden har sin gång, och även om det tar slut för oss så kommer det nya människor och fyller våran plats sen. Betryggande på nåt sätt.

15. Ween – I’m Dancing In The Show Tonight
Verkligen inte den mest seriösa låten på listan, men inte sämre för det. Jag ser en clown framför mig, som sitter i sin husvagn och är nervös inför kvällens föreställning. Nervös och uppspelt, för han vet att han behöver uppmärksamheten för att må bra, men han är också osäker på om han verkligen kan sitt nummer.

14. Natalie Cole – Orange Colored Sky
Svårt att veta om den här eller hennes fars version är bäst, men jag känner mer för den här. Klassisk storbandsjazz. Ja och Natalies fantastiska röst då. Hela skivan är riktigt bra, men den här låten sätter sig i mig på ett speciellt sätt.

13. The Beach Boys – California Dreamin
Skön stämning på temat om att längta hem. Varken mer eller mindre skulle jag säga, men det räcker gott för att hamna här.

12. Kaiser Chiefs – My Kind Of Guy
Peppig låt om vänskap typ. Kaiser Chiefs är bra överlag, och det här är nog inte den låt jag tycker är bäst med dem, men det är den låt jag får på hjärnan när jag vill lyssna på dem. Den här eller Ruby. Eller I Was Born To Be A Dancer. Eller Everyday I Love You Less And Less. Men mest den här. Tror jag.

11. Tom Jones – Delilah
När jag hör den här låten så blir jag glad. Den är peppig på nåt sätt. Men lyssnar man på texten är den ganska makaber.  ”She felt the knife in my hand / and she laught no more” Klassisk svartsjuka typ.

10. David Bowie – Kooks
Typisk Hunky Dory-låt. Lite nördig känsla, skön melodi och lätt nonsenstouchande text. Han har aldrig varit mer loveable än på den här skivan. Man blir glad och tycker om killen helt enkelt.

9. Imperiet – Saker Som Hon Gör
Katarina klockor ringer, och natten är vår. Om en kvinna som tar livet av sig och sin man. Det känns som att hon alltid varit missnöjd, och att hon tillslut inte orkade mer. Men som Thåström sjunger; det är bara saker som hon gör.

8. Devin Davies – Turtle And The Flightless Bird
Sjukt söt kärlekssång om en sköldpadda och en fågel som inte kan flyga. De vill vara uppe i luften där flygplanen gör lyften ostadig, men fågeln får i alla fall hoppa upp på skalet när de kravlar över motorvägen. Det känns bara fint.

7. The Beatles – Norwegian Wood (The Bird Has Flown)
Mest lite konstig. Skön melodi men framför allt gillar jag sången. Om man tänker sig en wailande modern R’n’B-sångerska, och så gör man allt tvärtom, då får man det såhär ungefär. Det rä bra för en kille som har sjukt svårt för wailande…

6. Bob Dylan – Visions of Johanna
Bob sitter och tittar på när andra hånglar. Han är själv igång med en tjej, men det enda han ser är bilder av den här Johanna. Jag kan känna mig igen i det här ganska ofta. Man har nåt men vill ha nåt annat. Ja, och om att känna sig ensam fast man är i ett sällskap.

5. Imperials – Praise The Lord
Finns det nåt bättre än modern amerikansk kristen pop? Jag är osäker här. Man blir sjukt glad och mår bra. Gillar det starkt.

4. Michael Jackson – Heal The World
Michael när han är som bäst. Svårt att veta om han verkligen vill skapa en bättre värld eller om det bara är nåt han lärt sig att man ska säga. Glättigt, sockersött, barnkörer och plattityder. Fantastiskt.

3. Leonard Cohen – Heart With No Companieon
En av hans skönare låtar utan tvekan. Om att ha kommit över sin stora kärlek och slutat vara bitter.

2. Bonnie ’Prince’ Billy – Nomadic Revery (All Around)

Den här kan jag lyssna på hur många gånger som helst. Speciellt sticket innan sista refrängen. Skitbra.
Ja, nu ska han ju såklart vara lite speciell och sjunga konstigt live. Skivversionen är mycket mycket bättre.

1. Nirvana – Aneurysm
Deras överlägset bästa kärlekssång. Handlar det om en tjej eller om heroin? Svårt att veta. Den skrevs i och för sig innan han började med heroin på allvar, men det finns ändå antydningar. Rader som ”Come on over and do the twist / Over do it and have a fit!” faller mig mycket i smaken. Tänker mig att han smörar för sin tjej, och det blir lite för mycket så han blir förbannad istället. Rolig scen liksom. Och mantrat med varierande ”Beat thee out of me” och ”Beat me out of me” är underbart.

2 reaktioner på ”20 låtar”

  1. Jag blev lite förvånad att du har valt att lägga Leonard på tredje plats. Hade nog trott att du skulle lägga honom först. Men jag är sjukt nöjd med att Nirvana hamnade där. Mycket bra! Och förresten så ska du inte skylla på årsskifte tsom anledning till listan. Du är en list-nörd! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.